A Nébih hároméves projektje – amelynek célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata volt – megerősítette: léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unión belül, nem is kevés esetben.
A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 312 egyedi mintát vizsgáltak, ami 117 féle terméket érintett.
A tájékoztatás szerint léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül, ez a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott.
A kutatás megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, a gyártási körülményekből. A vállalkozások hivatkoztak a fogyasztói preferenciára, az ízlésekre is az eltérések indokaként.
Rámutatnak arra, hogy speciális kategóriát alkotnak a sajátmárkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek.
A Nébih hangsúlyozza, a jövőre nézve fő kérdés, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, azokról hogyan lehet korrekten tájékoztatni a fogyasztókat.
A vizsgálatsorozat alatt a Nébih szakemberei az előállítókkal, az érdekképviseleti szervekkel szorosan együttműködtek, hogy a megállapításokat, az okokat komplex módon, több szempontból is megvizsgálhassák. Az érintett gyártók szinte kivétel nélkül nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására és a jogszabályoknak való megfelelésre. Három cég három terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúra-harmonizáció – közölte a Nébih.