Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Nagy István: ha kell, a kormány nemzeti hatáskörben tiltja meg az ukrán...
No menu items!

Nagy István: ha kell, a kormány nemzeti hatáskörben tiltja meg az ukrán gabonatermékek behozatalát

Agrárminiszter

A kormány megvédi a magyar gazdákat, és ha kell, szeptember 16-ától nemzeti hatáskörben zárja le a határt az Ukrajnából érkező egyes gabonatermékek előtt – jelentette ki az agrárminiszter szombaton Tihanyban a Tranzit politikai fesztiválon.

Nagy István azt mondta: ha az EU nem hosszabbítja meg a szeptember 15-én lejáró egyes ukrán gabonatermékek behozatali tilalmát, akkor a belső piac védelme érdekében már nemcsak az eddigi négy termékre, hanem mind a 24 korábbi termékre kiveti Magyarország a behozatali tilalmat.

Az agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság az elmúlt években az egyik sokkból a másikba esik. A koronavírus-járvány, az aszály, a szomszédunkban dúló háború és annak következményei, az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság, az árnövekedés, és az, hogy az olcsó ukrán mezőgazdasági termékek vámmentesen elárasztották Európa piacát mind nehézséget jelentenek a termelőknek – mondta.

Hiába jobb ugyanis a termés – kukoricából az idén rekordközeli mennyiség várható – az olcsó konkurencia miatt az értékesítés nehézségekbe ütközik – mutatott rá.

Nagy István szerint a mezőgazdaság olyan terület, amely maradéktalanul megkapta az uniós forrásokat, a tagállamok közül tizenharmadikként fogadták el a magyar közös agrárpolitika stratégiai tervét. Ez biztonságot ad a termelőknek az elkövetkező hét év forrásait illetően.

A területalapú támogatások minden hektár után járnak, és mivel a kisebb gazdaságok sérülékenyebbek, ezért Magyarországon egyedülálló módon tízhektáros mértékig az alaptámogatáson felül további 82 eurót fizetnek a gazdáknak, 150 hektárig pedig 42 eurót kapnak pluszban.

Az agrárminiszter véleménye szerint a mezőgazdaság nem egy szakmát, hanem egy életformát kínál, és a huszonegyedik században már a legtöbb ágazat tudását integrálja – írta  az MTI az esemény beszámolójában.

Örömét fejezte ki, amiért a magyar agrár-felsőoktatásba összességében a tavalyinál 30 százalékkal többen jelentkeztek.

Nagy István előadása végén problémának nevezte, hogy a haszonállat és a társállat fogalma keveredik, úgy fogalmazott: a “társadalmi képmutatást és szereptévesztést a normalitás felé vissza kell terelni”.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő forgalomban erősödött a BUX a héten

A budapesti börze legjobban teljesítő papírja a Richter volt a múlt héten.

Hszi Csin-ping magyarországi látogatása a nagyhatalmaknak is szól

Budapesten Hszi több beruházást ígért a közlekedés és az energia területén, beleértve a főváros központját a repülőtérrel összekötő nagysebességű vasútvonal megépítését.

A villany vezérelte tüzes ló. Ford Mustang Mach-E Premium RWD teszt

A Mach-E áramvonalas külseje kifejezetten mutatós, az ikonikus Whisper Blue fényezéssel pedig még izgalmasabbá teszi.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül...
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...

Erre vigyázzunk a külföldi pénzfelvételnél

Ha a bankkártya elveszik vagy elakad egy ATM-ben, azonnal le kell tiltani. Ezt az adott bank honlapján található letiltási számok segítségével tehetjük meg.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.