Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Drágultak a használt lakások - emelkedik a lakáspiaci forgalom
No menu items!

Drágultak a használt lakások – emelkedik a lakáspiaci forgalom

Idén az első negyedévben már tapasztalható a kilábalás Magyarországon a lakáspiacon, mert a tavalyi 23 százalékos csökkenést követően, 2024 első három hónapjában 36 százalékkal nőtt az eladott lakások száma az előző év azonos időszakához képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a honlapján.

A Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2024. I. negyedév című elemzés szerint míg a tavalyi forgalom a fővárosban 27 százalékkal maradt el az előző évitől, idén az első három hónapban itt már 57 százalékos bővülést mértek.

2023-ban a nem panel társasházi lakások forgalma 26 százalékkal csökkent, a családi házak és a panellakások eladásának visszaesése egyaránt 20 százalékos volt. Idén az év elején azonban a társasházi lakások piaca több mint másfélszeresére bővült (panel és nem panel együtt), miközben a családi házaké 21 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Közölték, a teljes lakáspiac 2023-as árszintje 6,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül a használt lakások éves szinten 5,1, az újak 16,3 százalékkal emelkedtek.

A 2023. évi lassúbb ütemű áremelkedés után 2024 első negyedévében az előző negyedévhez képest 5,3 százalékra gyorsult a használt lakások drágulása, az új lakások pedig 4,6 százalékkal kerültek többe, mint egy negyedévvel korábban.

Tavaly csaknem 5800, 2024 első negyedévében pedig mintegy 800 eladott új lakás adata érkezett be eddig, ezek alapján a KSH megállapította, hogy az országos átlagár a tavalyi 62 millióról 65,8 millió forintra emelkedett idén év elejére. A négyzetméterár 2023 átlagában még 1 millió forint alatt maradt, 2024 január-márciusában pedig megközelítette az 1,2 millió forintot.

Budapesten egy új lakás négyzetméterára 2023-ban megközelítette az 1,3 millió forintot, 2024 I. negyedévében viszont már 1,5 millió forint közelébe emelkedett, a vármegyeszékhelyeknél ez az érték a 2023. évi 737 ezerről 832 ezer forintra nőtt.
Idén az első negyedévben egy használt lakás átlagos ára 31,4 millió forint volt, 2,2 millió forinttal több, mint tavaly. A négyzetméterár éves összevetésben 84 ezer forinttal, 521 ezer forintra nőtt 2024 első három hónapjában.

A KSH idei első negyedéves elemzése mellett az Eurostat friss adatait is vizsgálta az OTP Ingatlanpont, amely csütörtökön az MTI-nek eljuttatott közleményében jelezte, ismét emelkedő pályára állt az uniós lakásárindex, a magyar lakáspiac pedig az erősebben drágulók közé tartozik.

Az Eurostat szerint a drágulási versenyt Lengyelország vezette 18 százalékkal, ezt követte Bulgária és Litvánia 16, illetve 9,9 százalékkal. Idén az év első negyedévében a lakásár emelkedés magyarországi üteme egy év alatt 9,1 százalékos volt, ami Horvátországgal holtversenyben a negyedik legmagasabb érték az EU-ban.

Ez utóbbi hazai adattal összhangban Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője emlékeztetett, hogy a KSH számítása szerint márciusban az éves infláció 3,6 százalék volt, ezáltal mostanra a reáldrágulás is visszatérhetett a hazai lakáspiacra.

Az Eurostat közölte, 2024 első negyedében az új otthonok ára Magyarországon átlagosan 14,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az átlagos uniós drágulás 6,4 százalék volt. A használt otthonok hazai forgalmában pedig 8,2 százalékos drágulást jelzett az árindex, ami szintén magasabb az uniós átlagértéknél – ismertette az OTP Ingatlanpont.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Díjmentes garancia védi a hazai kis- és középvállalkozások beruházási hiteleit

A Garantiqa az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1000 milliárdot meghaladó új garanciával és 1300 milliárd forintnyi új garantált hitelállománnyal számol - ismertette az NGM közleménye.

Felfüggesztették a HUNGARO ENERGY működési engedélyét

A HUNGARO ENERGY Kft.-nek országszerte kevesebb mint 500 - nem lakossági - fogyasztója van.

A Demján Sándor program a az exportképes kis- és közepes vállalkozásokat segíti

A 900 ezer regisztrált kkv közül kiveszik a kényszervállalkozókat, valamint azokat, akik nulla eredményt értek el, illetve köztartozással rendelkeznek, akkor 200 ezer kkv-hez jutnak el.

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggel

Az euró 1,0840 dollárra erősödött péntek reggel a csütörtök kora esti 1,0828 dollárról.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.