Hirdetés
Kezdőlap Hírek Tőzsde - Erős mínuszban indították a kereskedést a New York-i indexek
No menu items!

Tőzsde – Erős mínuszban indították a kereskedést a New York-i indexek

Jelentős csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön annak nyomán, hogy az Apple információtechnológiai óriáscég 12 éve először csökkentette bevételi várakozásait a gyenge kínai eladásokra hivatkozva.

A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 0,73 százalékos, az S&P 500-as mutató 0,82 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,21 százalékos mínuszban indította a napot.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerdán közölte, hogy a december 29-vel záródó negyedév bevételeit 84 milliárd dollárra becsülik, ami jóval elmarad a cég 89 és 93 milliárd dollár közötti korábbi előrejelzéseitől, illetve 91,5 milliárd dolláros elemzői várakozásoktól is. A figyelmeztetés elhangzása után újult erővel lángoltak fel azok az aggodalmak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború és a kínai gazdasági növekedés lassulása a vártnál nagyobb mértékben csökkenti a vállalati nyereségeket.

A tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben és a nyitás utáni első percekben is az Apple árfolyama több mint 8,5 százalékos mínuszban állt, így a vállalat piaci kapitalizációja 700 milliárd dollár alá esett.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdéken délutánra javult a hangulat, Londonban nyereségre váltott az irányadó index, Frakfurtban és Párizsban pedig felfelé kapaszkodtak a mutatók napi mélypontjukról.

Csütörtök délután fél négykor a londoni FTSE-100 index 0,21 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-30 index 0,74 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 0,69 százalékos mínuszban állt.

Az Apple figyelmeztetése a devizapiacokat is megrázta és hirtelen összeomlást (flash crash) okozott hajnalban a korai ázsiai kereskedésben.

A dollár árfolyama néhány perc alatt 105 jen alá, több mint 3,5 százalékos mínuszba került, ez pedig masszív stop-loss eladásokat indított el a japán jen és más devizák keresztjében is.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1369 dollárt adtak, 0,21 százalékkal gyengült az amerikai deviza. A japán jenhez képest 0,90 százalékkal gyengült a dollár, 107,89 jenen forgott.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedésre váltott annak nyomán, hogy a legfrissebb adatok szerint Szaúd-Arábia olajexportja jelentősen csökkent decemberben.

A márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,22 százalékos pluszban, 56,13 dolláron, a februári WTI pedig 1,65 százalékos nyereségben, 47,31 dolláron forgott csütörtök délután fél négykor.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,45 százalékkal, 1289,90 dollárra nőtt.

Az új év első napján, a szerdán erősen veszteséges nyitás után végül enyhe emelkedéssel zárták a New York-i tőzsdeindexek. A Dow Jones 0,08 százalékkal, 23 346,24 pontra, az S&P 500-as mutató 0,13 százalékkal, 2510,03 pontra, a Nasdaq Composite mutatója pedig 0,46 százalékkal, 6665,94 pontra nőtt.

 

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.

Most licitáljon több millió forintos arany ékszerekre a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.