Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika
No menu items!

A FAZ szerint ultralaza a magyar pénzügyi politika

Német és osztrák elemzők szerint a magyar gazdaság helyzete és kilátásai kitűnőek.  Az értékelés azt állítja, hogy Magyarország a legjobb példa arra, amikor a befektetők és a politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. 

Rövid időn belül másodszor jelenik meg elemzés a Frankfurter Allgemeine Zeitungban (FAZ) az „ultralaza” magyar pénzpolitikáról és a konjunkturális kilátásokról.

A gazdasági fókuszú napilap szerint Magyarország a legjobb példa arra, amikor befektetők és politikai elemzők egészen máshogy ítélnek meg egy országot. A belső kereslet és a gazdaság nő, a munkanélküliség alacsony, a költségvetés kiegyensúlyozott, egyre több külföldi tőke áramlik be.

A kis közép-európai ország gazdasági dübörög” – foglalja össze az FAZ, miért van pozitív képük a befektetőknek és a gazdasági elemzőknek Magyarországról.

A növekedésből azonban a pénzpiaci befektetők az utóbbi időben nem profitálnak – teszi hozzá a cikkíró.

Túlfűtöttség

A BUX indexe regionális összehasonlításban alig nő. Az év eleje óta csak 4 százalékot emelkedett. Azonban 223%-al haladja meg a tíz évvel ezelőtti szintet. Dinamikusabban bővült, mint a régió bármelyik tőzsdéje. Ezért az FAZ korrekciónak véli a mostani lassulást. A magyar gazdaság ugyanis a frankfurti lap szerint a túlfűtöttség jeleit mutatja. Ezt igazolja az európai összehasonlításban magas, a régiós átlagot 2%-al meghaladó, 3,4%-os infláció. Az MNB ennek ellenére évek óta „ultralaza” monetáris politikát folytat.

Az FAZ a pénzpolitikának, illetve az alacsony, 2016 óta 0,9%-os alapkamatnak tudja be a forint gyengeségét. A cikkből kiderül, hogy a mostani 325-ös forint-euró kurzus alig marad el a történelmi mélyponttól, a tavaly nyári 330-tól.

Tatha Ghose

Németország negyedik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank elemzője szerint a pénzromlás mértéke még nem ad okot aggodalomra.

Árfolyam-nyereség-arány azt mutatja meg, hogy egy vállalat részvényének piaci ára mennyire drága az egy részvényre jutó nyereséghez mérve. A német DAX-on a mutató 15%, a Dow Joneson 19%.

Tatha Ghose szerint idén nem lesz érdemi változás a kamatszintben, az inflációban és az árfolyamban sem. Úgy véli, hogy a BUX ismét erőteljesebben fog növekedni, a mostani rövid korrekció pedig nem fogja elijeszteni a befektetőket. Hasonlóan vélekednek az osztrák Raiffeisen Bank elemzői is. A budapesti tőzsdét a BUX 9%-os árfolyam-nyereség-arányával attraktív befektetési helynek tartják és jövőre már kétszámjegyű növekedést várnak.

Henning Eßkuchen

Henning Eßkuchen, a legnagyobb osztrák pénzintézet, az Erste Bank elemzője szerint az Európai Központi Bank (EKB) által alkalmazott negatív kamat az MNB kezére játszik. A 0,9%-os hozamot biztosító a magyar állampapír európai összehasonlításban jó befektetés.

 

A gazdaság vs. politika?

A FAZ szerint érdekes ellentmondás, de nem egyedülálló régiónkban, hogy amíg a nyugati sajtó, politikai elemzők és politikusok Orbán illiberális politikáját kritizálják, a befektetők elégedettek a nemzeti-konzervatív kormány gazdasági kurzusával.

Méltányolják a növekedést, a kiegyensúlyozott költségvetést és a csökkenő államadósságot. Eßkuchen szerint segít, hogy Orbán és Magyarország egyre kevesebbet szerepel a nyugati sajtóban, „a V4-eken kívül sem sok vizet zavar az európai politikában.”

Mindkét elemző a belső fogyasztás és ezzel a gazdaság további élénkülését várja a nyár elején bejelentett családtámogatási és otthonteremtési programtól. Ugyan tudják, hogy az állami lakástámogatási intézkedések hosszú távon mindig költségvetési kockázattal jár, de úgy vélik, hogy ez a bejelentett programok esetén még kezelhető szinten van.

A szakemberek befektetési szempontból egyetlen problémát látnak: A magyar részvénypiac nagyon kicsi. Mindössze három – OTP, MOL, Richter – fajsúlyos cég van. Ezek adják a forgalom 4/5-ét. Ez a FAZ szerint egyrészt a kis gazdasággal és a magányugdíjak vissza-államosításával függ össze: a kormány 2010-ben ugyan konszolidálta a költségvetést, de maradandó kárt okozott a magyar részvénypiacnak – zárul az FAZ elemzése.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Itt a csavar: a mesterséges intelligencia most új munkahelyeket teremt az IT piacon

Az AI-tehetségeket kereső vállalatok számára egyszerűen nincs elég tapasztalt munkavállaló, és néhányan közülük akár milliós éves kompenzációs csomagokat is elkérnek.

Nagyon meg kell fékezni a csonttörő dengue-lázat: itt van a megoldás

Lopakodó, maláriát terjesztő unokatestvérével ellentétben a nőstény Aedes aegypti vagyis az egyiptomi csípőszúnyog bosszantó hanggal jelzi a közeledését, de a csípése sokkal rosszabb, mint a zümmögése.

Megjött a kamatemelés a lakáshiteleknél, áttörik a bankok a THM-plafont

A kamatoknál élénkebb volt a mozgás a jövedelmi elvárások terén.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.