Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Államháztartás. Március végéig 227 százalékos hiány
No menu items!

Államháztartás. Március végéig 227 százalékos hiány

Márciusban 577,3 milliárd forint hiányt könyvelt el az államháztartás az egy évvel korábbi 209,3 milliárddal szemben. Ezzel a március végéig számolt idei deficit 831,9 milliárd forintra nőtt, ami a tervezett 367 milliárd forint éves hiány 226,7 százaléka – közölte a Pénzügyminisztérium (PM).

Márciusban kiemelkedő összeget tettek ki a járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek vásárlására.

A központi alrendszer első negyedévi 5290,7 milliárd forint összegű bevétele 332,2 milliárd forinttal, 6,7 százalékkal magasabb az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 1022,2 milliárd forinttal, 20,0 százalékkal 6122,6 milliárd forintra nőttek.

A központi költségvetés 746,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 86,9 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többlettel zárták az első három hónapot.

Március végéig az általános forgalmi adóból 90,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból 55,0 milliárd forinttal, a társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be, mint a múlt év első negyedében. Az általános forgalmi adóból az éves előirányzat 22,7 százaléka, a személyi jövedelemadóból 24,1 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 24,2 százaléka teljesült.

A járvány elleni kiadások mellett az uniós programok megelőlegezése növelte a hiányt. Az év első három hónapjában összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot, ami 346,9 milliárd forinttal több a tavalyinál.

Márciusban az Egészségbiztosítási alapból az egy évvel korábbinál 51,8 százalékkal több, 161,1 milliárd forint ment a gyógyító, megelőző ellátásokra, az első negyedévben pedig a tavalyi 303 milliárd forintról 395,9 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

A költségvetési szervek kiadásai mérlegsoron 2020 első három hónapjában 1660,0 milliárd forint kiadás keletkezett, 20,0 százalékkal magasabb az előző év azonos hónapjaihoz képest. Ezen belül a külképviseletek igazgatásánál az első negyedévi 173 milliárdból a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések megközelítőleg 160 milliárd forintot tettek ki. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál 17,9 milliárd forint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzésekre (védőmaszkok, védőruhák, lélegeztető gépek) ment el.

Az intézmények kiadásaiból 828,4 milliárd forintot tett ki a személyi juttatásokra és szociális hozzájárulási adóra, a munkaadókat terhelő járulékokra kifizetett összeg, 30,4 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában.

A központi költségvetés adóssága március végéig 704,8 milliárd forinttal nőtt, amiből az első két hónap mindössze 2,0 milliárd forinttal részesedett.

Illusztráció/forrás: Shutterstock

A nettó forintkibocsátás 917,9 milliárd forint volt, ami a költségvetés éves hiányát és részben a lejáró devizaadósságot finanszírozza. A 25 275,0 milliárd forintban denominált adósság részaránya a múlt év végi 82,1 százalékról 83,2 százalékra emelkedett. A forint árfolyamának az elmúlt év végéhez képest bekövetkezett gyengülése 396,9 milliárd forinttal növelte az adósság devizában fennálló részének forintban számított nyilvántartási értékét.

A nettó devizatörlesztés ugyanakkor 732,0 milliárd forinttal, 4786,1 milliárd forintra csökkentette a költségvetés devizaadósságát, ami a hó végi 359,09 forintos euróárfolyammal számolva 13,32 milliárd eurónak felel meg, és a költségvetési adósság 15,75 százalékát tette ki. A csütörtökön kibocsát két, 6 és 12 éves 1-1 milliárd eurókötvény kibocsátása ezt az összeget emeli ebben a hónapban.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.

Sportfogadásban lett sikeres a profi labdarúgó, saját platformot hozott létre

A Futball Pápa kriptója: indul a BetHustlers. 17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

Újabb támogatások segítik az állattenyésztőket

Összesen 22 milliárd forint keretösszeggel két, teljesen új intézkedéssel támogatja a hazai állattenyésztés fenntarthatóságát az Agrárminisztérium. Megjelent ugyanis az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem kompenzációs kifizetésére és a húshasznú szarvasmarha állatjóléti támogatására kiírt vidékfejlesztési pályázati felhívás a 2027-ig tartó KAP Stratégia Terv keretei között. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. június 3-tól 2024. július 3-ig tartó időszakban lesz lehetőség.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.