Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Új szabályok, új teendők - A SZÉP kártya változásai
No menu items!

Új szabályok, új teendők – A SZÉP kártya változásai

A munkáltatók a napokban értesülhettek a SZÉP kártya kibocsátóitól az új SZÉP kártya rendelettel összefüggő változásokról, az ezzel kapcsolatos teendőikről. A 76/2018. (IV.20.) Kormányrendelet a kártya működési hátterét teljesen átalakítja. (Részletek)

Az eddigi szabályozás szerint a SZÉP kártya elektronikus utalványként funkcionált. A munkáltatói juttatás keretét a munkáltató és a SZÉP kártya kibocsátó közötti szerződés adta. A munkáltató saját döntése vagy a munkavállalók igénye alapján megrendelte a kártyákat, valamint alkalmanként egy adatszolgáltatással és átutalással elküldte a szolgáltatóhoz az erre szánt pénzt, aki a felosztási lista alapján jóváírta a munkavállalók kártyáján a megfelelő zsebekre a megadott összegeket.

A folyamat az új szabályozás szerint alapjaiban megváltozik.

Nem a munkáltató köt szerződést, hanem a munkavállaló. A munkáltató nem küld adatszolgáltatást és nem egy összegben utalja el a munkavállalóknak szánt pénzt, hanem személyenként és alszámlánként (zsebenként) külön-külön utal.

A változás hátterében az áll, hogy 2019. január 5-ét követően a munkavállalók nem elektronikus utalványt kapnak, hanem minden SZÉP kártya birtokosnak 3 darab korlátozott rendeltetésű pénzforgalmi számlája lesz. Ehhez pedig a kártyákat a továbbiakban kezelő bankoknak a kártyabirtokosokkal kell szerződést kötniük. A már kártyával rendelkezők számára a rendelet lehetővé tesz egy egyszerűsített szerződéskötést, amihez nem szükséges személyesen bemenni a bankba, csak igazoltan át kell venni a bank szerződési ajánlatát. Ez történhet postai úton vagy elektronikusan. A január 5-i határidőt követően azonban csak személyesen a bankfiókokban lehet a SZÉP kártya számlákat megnyitni és egyben kártyát igényelni.

Hogyan értesül a munkáltató a dolgozói számlaszámáról?

Erre a jogszabály nem tér ki, és különösen a legújabb adatvédelmi előírások miatt nem is egyszerű a kérdés. Az érintett bankok (jelenleg a K&H, az MKB és az OTP) más-más módon próbálják segíteni a munkáltatókat ebben. Alaphelyzetben azonban a munkavállaló dolga és felelőssége, hogy a szükséges számlaszámokat a munkáltatójának átadja.

A béren kívüli juttatás témakörében minden információt megkaphatnak a CAFETERIA az employer branding tükrében 2019 című konferenciánkon. További információk: http://uzletikonferencia.com

A váltás láthatóan komoly adminisztrációt ró a bankok mellett a munkáltatókra is. Egyrészt meg kell oldják az informatikai rendszereikben a számlaszámok kezelését, másrészt ahhoz, hogy ilyen juttatást adjanak, meg kell győződniük arról, hogy a munkavállaló megkötötte-e a szerződést. Arról már nem is beszélve, hogy miként fogják megoldani, ha például téves utalás történik, mivel a munkavállaló, ha akarná se tudná visszautalni az összeget, tekintve, hogy átutalást a számláról nem indíthat, ahogy készpénz felvételére sem lesz módja.

A jó hír viszont, hogy a meglévő kártyák változatlanul használhatók, cserére sem kerül sor, csupán az alszámlákon lévő összegek a háttérben átvezetésre kerülnek az új számlákra.

A gördülékeny átálláshoz mind a munkáltatóknak, mind a munkavállalóknak figyelemmel kell kísérniük a szolgáltatók tájékoztatóit és megtenni a szükséges lépéseket. Ezek között talán a legfontosabb az elérhetőségi adatok aktualizálása.

Király Ágnes

okleveles adószakértő

Top Cafeteria

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Orbán Viktor: a gazdasági semlegesség hoz sikert

A Fidesz és a polgári jobboldal állapotáról Orbán Viktor felidézte: 45 százalékot kaptak az európai parlamenti választáson, ami a legjobb európai eredmény, ezzel listavezetők

Bécs: Kerékpárút-hálózat – biztonságosan a bécsi iskolákhoz

z új tanév kezdetével mintegy 260.000 bécsi diák indul útnak, így a város egyik legfontosabb célja, hogy mindenki biztonságosan érjen be az iskolába. Bécs kerékpárút-fejlesztési programja eddig 142 iskolát kapcsolt rá a városi kerékpárút-hálózatra.

Itt a bizonyíték: sokkal többet költenek a magyarok külföldön

Egy átlagos magyar turista akkor költ a legtöbbet, ha az Egyesült Államokba utazik, 484 ezer forint körül volt a fejenkénti átlag. Az Afrikába utazók 300 ezer, az Ázsiába tartók 294 ezer forintot költöttek el az utazásuk során.

Globális unikornist nevelhet az Accessio

Miközben a startupok számát tekintve Magyarország nem áll rosszul,...
Hirdetés

Hírek

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Great Taste Awards díjat kapott az esztergomi kávépörkölő üzem

A kávé a kőolaj után a második legtöbbet értékesített termék a világon, világszerte 2 milliárd fogyasztóval.

Gazdaság

Rekordokat döntöget a lakossági hitelezés, csúcson a személyi kölcsön

A lakáshiteleket annak ellenére is keresik, hogy a kamatok immár második hónapja emelkednek. Júliusban már a THM-plafon sem fogta vissza a bankokat az árazásban, egy átlagos lakáshitelnél 6,81 százalékos kamatot és 7,24 százalékos THM-et mért az MNB. 

Az új fizetési megoldás, a qvik sikere

Minden magyar ügyfélnek lehetősége van, hogy használja az új fizetési megoldást. A végső döntést a fogyasztók hozzák meg, a qvik akkor terjed el, ha a fogyasztók számára kényelmes, gyors, egyszerű és biztonságos - fejtette ki.

Mi vár a forintra ha Európa és Amerika kamatcsökkentést tervez szeptemberre?

A Bank of Japan szerepe most az, hogy megszilárdítsa Japán gazdasági pályáját. Egy újabb kamatemelésre minden bizonnyal szükség van

162,6 milliárd forint adózás előtti eredmény az első fél évben – MBH Bank

Az MBH Bank mérlegfőösszege 11,8 százalékos éves emelkedés nyomán 11 727 milliárd forintot tett ki a fél év végén. A társaság 19,3 százalékos tőkemegfeleléssel és 17,8 százalékos elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a fél évet.