Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Spórolás válság idején - nőtt a háztartások vagyona
No menu items!

Spórolás válság idején – nőtt a háztartások vagyona

Az elmúlt évben 4248 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona, amiből a negyedik negyedévi növekedés 41,7 százalékot, 1772 milliárd forintot tett ki – közölte a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások nettó pénzügyi vagyona 4808 milliárd forinttal nőtt 2019-ben.

A negyedik negyedévi növekedésből 1037 milliárd forintot a tranzakciók adtak, ami a negyedéves GDP 7,8 százalékának felel meg. 696 milliárd forint az átértékelődésből adódott, amiből 530 milliárd forint a részvények és részesdések árfolyamváltozásából származott.

A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya a múlt év végén a GDP 139,5 százalékát, a kötelezettségei a GDP 24,4 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk elérte a GDP 115,1 százalékát.

A háztartások pénzügyi eszközei a tavalyi negyedik negyedévben 2176 milliárd forinttal, az év végére 66 080 milliárd forintra emelkedtek, ami 5445 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál. A kötelezettségek a negyedik negyedévben 404 milliárd forinttal, egy év alatt 1197 milliárd forinttal nőttek.

A negyedik negyedévi friss lakossági befektetések 33 százaléka, 487 milliárd forint, hosszú lejáratú állampapírokban landolt, ezek állománya az év végén 7832 milliárd forinton állt, 1855 milliárddal nőtt a múlt évben.

A háztartások vagyonának csaknem 40 százalékát, 26 393 milliárd forintot részvények és üzleti részesedések tették ki, amelyek állománya tavaly 1388 milliárd forinttal, ebből a negyedik negyedévben 698 milliárd forinttal nőtt. A háztartások kezén forgó tőzsdei részvények értéke az év végén 1161 milliárd forinton állt, 179 milliárd forinttal nőtt a negyedik negyedévben és 227 milliárd forinttal a tavalyi évben.

A háztartások pénzügyi eszközeinek 27,4 százaléka 18 100 milliárd készpénzben és bankbetétben feküdt az év végén, amiből 5493 milliárd forintot a készpénzállomány tett ki, 625 milliárddal többet az egy évvel korábbinál.

A biztosítástechnikai díjtartalékok összege 397 milliárd forinttal emelkedtek a múlt év során, ebből 248 milliárddal a negyedik negyedévben és 4968 milliárd forintot tettek ki az év végén.

A háztartások 11 536 milliárd forint összes kötelezettségéből 9893 milliárd forintot a hiteladósság tett ki, amiből 4074 milliárd forint az ingatlanhitel és 4247 milliárd a fogyasztási és egyéb hiteltartozás.

Az ingatlanhitelek állománya a negyedik negyedévben 125 milliárd forinttal, egy év alatt 409 milliárd forinttal emelkedett. A fogyasztási hitelekből eredő adósság 730 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, amiből a negyedik negyedév 160 milliárd forinttal részesedett.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

4 az 1-ben – a NAV felhasználókezelővel erősít az online vonalon

Az elsődleges felhasználók a másodlagos és a technikai felhasználók jogosultságait 2024. április 25-től már nem az Online Számla rendszerben, hanem a NAV Felhasználókezelő felület „Felhasználók” menüjében kezelhetik.

Itt a bankok fegyvere az átutalási csalások ellen

Bár ezek a visszaélések 2023 utolsó negyedévében csökkenésnek indultak, a probléma még ma is fennáll. Így a csalók hatékonyan szerzik meg az ügyfelek pénzét.

ÉVOSZ: a sikeres otthonfelújítás titka a mesterember

A támogatási program gyors elindulása lehetőséget teremt arra, hogy már a 2024. évi őszi fűtési szezonra elkészüljenek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások.

Két nagy közösségi médiát támadott be az EU

A feltételezett jogsértések a Meta megtévesztő reklámokkal és politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályaihoz és gyakorlatához kapcsolódnak.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.