Valamelyest csökkent az élelmiszer eredetű megbetegedések száma Európában az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint. A legtöbb megbetegedést a nem megfelelően előkészített, tárolt hústermékek és tojásos ételek fogyasztása okozza – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság 28 európai uniós tagállamban és további 9 európai országban gyűjtött adatok alapján készítette el jelentését.
A Nébih MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint az állatról emberre átterjedő, azaz a zoonózisok által okozott megbetegedések listáját továbbra is a kampilobakteriózis és a szalmonellózis vezeti. Ezek a kórokozók Európában 2017-ben összesen 337 820 fő megbetegedéséhez vezettek, amely csökkenést jelent 2016-hoz képest, de elmarad az elmúlt öt év tendenciájától.
Az élelmiszer eredetű járványok között is kiemelt helyet foglalnak el a zoonózisok, a szalmonella a leggyakrabban regisztrált betegséget kiváltó tényező 9600 esettel.
A legtöbb alkalommal hústermékek és tojás elfogyasztását követően jelentkeztek a tünetek - tájékoztatott a Nébih.
Az EFSA által közzétett adatok is tükrözik, hogy egyes betegségek esetében, például a liszteriózis, a leginkább értintett csoport az időskorúak, azon belül is főként a 84 év felettiek.
Az élelmiszerlánc felügyeletét ellátó hatóságok egyre több helyen ismerik fel Európában, hogy a megbetegedéseket nemcsak az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásának szigorú ellenőrzésével előzhetik meg, hanem a fogyasztók tudatosságának és élelmiszerbiztonsági ismereteinek növelésével is – közölte a Nébih.