Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág A Ryanair-vezérének beintettek a szakszervezetek - Milliók nyaralása veszélyben
No menu items!

A Ryanair-vezérének beintettek a szakszervezetek – Milliók nyaralása veszélyben

Legutóbb még úgy tűnt, a legfinomabban szőrösszívűnek és pokróc stílusúnak nevezett Ryanair-vezér, Michael O’Leary súlyosabb következmények nélkül farag nyereséget az utasok és a pilóták sanyargatásából. De ennek most vége, a nemrég alakult szakszervezetek beintettek. A Ryanair eddig hatszáz, Belgiumba, Portugáliába, Spanyolországba tartó és ezekből az országokból induló járatot törölt. Ez mintegy 50 ezer utast érint, ám arról még nincs információ, hogy pontosan hány budapesti járat elindulása kétséges, a sztrájkot július 25-26-ára hirdették meg. A Ryanair arra figyelmeztet, elhúzódó sztrájk esetén néhány alkalmazott elveszítheti az állását.

Az olcsó jegyeket kínáló fapados légitársasági szisztéma lényege, hogy a nagy költségcsökkentések egyik meghatározó elemeként az alkalmazottak is kiszolgáltatottak, védtelenek – nem alakíthatnak érdekvédelmi szövetséget, szakszervezetet. Így aztán már csak az adott cég menedzsmentjének mértéktartásán múlik, mennyire használja ki utasait – amibe azért a piac is beleszól -, illetve alkalmazottait. Az európai légtér fapados térfelét uraló Ryanair mindenesetre eddig korántsem a visszafogottságáról volt híres ezen a téren, ám ez a sajátos üzletpolitika, ahogy azt legutóbb írtuk, eddig bejött.

Az utóbbi időben azonban valami megváltozott. Nem is kicsit. Sőt: hosszú huzavona után, tavaly decemberben megalakult a Ryanair pilótáinak szakszervezete, hamarosan meg is kezdődik a személyzet első nagyobb sztrájkját, ami várhatóan két napig tart majd. A fapados légitársaság eddig hatszáz járatot törölt, a vezérigazgató, Michael O’Leary szokásához híven tajtékzik.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Ryanair járattörlései tavaly is nagy felfordulást okoztak az európai légiközlekedésben, ám az ír légitársaság – élén Michael O’Leary-vel – már akkor a dolgozóira próbálta meg rátolni a felelősséget. Azokra a dolgozóira, akiknél most úgy tűnik, végleg betelt a pohár a megalázó munkakörülmények miatt.

A személyzet tagjai azt állítják, hogy mindenért, köztük az ivóvízért is fizetniük kell a fedélzeten, ráadásul betegszabadságra is csak abban az esetben mehetnek, ha személyesen mutatják be az orvosi igazolást. A Ryanair kötelékébe tartozó légi személyzet a reformokat sürgetve 34 követelésből álló listát fogalmazott meg, majd bejelentette első nagy sztrájkjának időpontját.

A közelgő sztrájk a szerdai és csütörtöki Ryanair-menetrend 12 százalékát, egészen pontosan a Belgiumba, a Portugáliába és a Spanyolországba tartó, illetve az ezekből az országokból induló járatokat érinti. A pórul járt 50 ezer utas mindegyike megkapta már az értesítést a járattörlésekről, ők kárpótlásképpen visszaigényelhetik a jegyeik árát, vagy díjmentesen foglalhatnak jegyet más járatra. Az Üzlet kérdésére Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta, egyelőre nincsen információjuk arról, hogy a sztrájk budapesti járatokat is érintene.

A szókimondó stílusáról ismert Michael O’Leary persze most sem fogta vissza magát, már ami a keresetlen szavakat illeti. Szerinte a bejelentett sztrájk jogalap nélküli, ráadásul a szakszervezetek tízezrek nyugodt nyaralását akadályozzák az ideiglenes munkabeszüntetéssel.

Nagy kérdés, hogy O’Leary mondatai ezúttal is át tudják-e hárítani a felelősséget a légitársaságról a cég dolgozóira, az azonban biztos, hogy amennyiben a Ryanair nem tesz lépéseket a munkakörülmények javulása érdekében, akár még nagyobb sztrájkokra is felkészülhet. Hiába hangoztatja, hogy a legtöbb késést a légtér zsúfoltsága és a reptéri alkalmazottak, valamint a légiirányítók sztrájkja okozza Európában, ezúttal a saját háza táján is érdemes lesz körülnéznie.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.