Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Európa besokallt? A személyes adat a legértékesebb árucikk
No menu items!

Európa besokallt? A személyes adat a legértékesebb árucikk

Németország és az EU is korlátozná az internetes óriások hatalmát. Szigorúbb versenyjogi szabályok, magasabb adók és több büntetés jöhet. A gigacégek túlhatalmát azonban nehéz lesz megtörni. A kontinens úgy látszik lépésekre szánta el magát. 

Berlin besokallt

Peter Altmaier

A német gazdasági miniszter, Peter Altmaier a versenyjogi szigorításokat fog javasolni Berlinben és Brüsszelben is – szellőztette meg a vezető német hírportál, a Spiegel a hivatalosan még nem bejelentett tervet. A Google és társai nem vásárolhatnának fel kisebb cégeket, ha ez a felhasználóik személyes adatait tartalmazó adatbázisuk lényeges bővülésével járna.

Peter Altmaier aggódik a konkurenciát ellehetetlenítő gigacégek túlhatalma miatt.

A német versenyjogi törvény módosítását készül a Bundestag elé terjeszteni. Szigorodnának a felhasználó adatok gyűjtésének és felhasználásának szabályai és megnehezedne a kisebb cégek, tipikusan startup-ok felvásárlása is. Egyidejűleg egyszerűsödne utóbbiak élete. A kicsikre kevesebb versenyjogi szabály vonatkozna.

A szociális piacgazdaságban az államnak garantálnia kell a versenyt, ezzel védve a fogyasztók jogait” – hangzott a miniszter indokolása, miután a Spiegelben idő előtt kiszivárogtak a tervek.

Információval fizetünk

A Spiegel illusztrációja, és a kép aláírása: a Google adatközpontja Atlanta közvetlen közelében. A társaság bevételének oroszlánrészét a Google AdWords szolgáltatáson keresztül történő reklámozás útján nyeri el. A kritikusok szerint azonban ez a keresési eredmények manipulációjához vezetett.

Megterveztetni az étterembe vezető utat a Google Maps-el, cipőt rendelni az Amazonon, vagy új kamerát venni az Ebay-en, a közelgő nyaralásról beszélgetni egy jó baráttal a Facebook Massengere-en – a felhasználóknak mindennapi semmiségek, a szolgáltatóknak egy halom, értékes információ, amelyeket gondosan elraktároznak. A többségében amerikai netes óriásoknak az információ pénz és hatalom. Élnek, sokak szerint visszaélnek velük, hogy gazdasági monopóliumokat építsenek fel, illetve tartsanak fent.

A politika felismerte, hogy a digitális világban a személyes adat a legértékesebb áru. A Google, a Facebook és társaik sokszor a szabályozás hiányát kihasználva gigantikus mennyiségű információt gyűjtenek be.

Látogatás a Google Land-ben 

Az internetes óriás átláthatatlan módszerei címmel közöl írást az információs hatalomra szert tett cégekről a német sajtó.

Zoli egy átmulatott éjszaka utáni reggel a Facebook idővonalát átpörgetve nagyobb valószínűséggel kattint rá egy reklámra és vesz új fejhallgatót; Viki munkahelyén, az ebédszünetben szokta tervezni a következő nyaralást, 12:30 és 13:30 között érdemes célzott reklámokkal bombázni – a cégek azt is tudnak ügyfeleik szokásairól, amikkel az érintettek talán maguk sincsenek tisztában. Az ismereteiket pedig pénzzé teszik.

Szigorodó szabályok Németországban

A jövőben minden felhasználónak joga lesz pontos információt követelni a róla őrzött személyes adatokról és regisztrációja megszüntetése esetén ezek törlését kérni.

A versenyfelügyeleti hatóság jelenleg csak akkor tilthat meg egy fúziót, és felvásárlást, ha a két cégnek bevétele alapján túl nagy részesedése van ugyan azon a piacon. A jövőben az is akadálya lesz az egyesülésnek, ha az azonos vagy különböző piacokon a két cég önmagában is jelentős mennyiségű felhasználói adattal rendelkezik.

Az új jogszabály erősíteni fogja azok helyzetét is, akik bennfentes információt szolgáltatnak a versenyhatóságnak a még fel nem tárt jogszabályszegésről, illetve segítik a munkát, ha a hatóság már nyomozni kezdett.

Brüsszel is lép

A Google keresőként indult, információs nagyhatalommá nőtte ki magát.

A versenyjogi szigorítással párhuzamosan Brüsszelben az internetes gigakonszernek effektívebb megadóztatásán gondolkoznak. Jelenleg a Google és társai az európai bevételeik után is túlnyomó részt csak a kontinensen kívüli adóparadicsomokban fizetnek jelképes összegű közterhet. Az eddiginél határozottabb fellépést a francia kormány szorgalmazza. Berlin ebben a kérdésben inkább fékez.

Az Európai Bizottság tavaly többször is milliárdos bírságot szabott ki a piaci erőfölényükkel visszaélő amerikai internetes óriásokkal szemben. Altmaier azt szeretné, ha az EU-val párhuzamosan Németország is bírságolhatna. Egyúttal gazdasági cél is vezeti. A startup-okra vonatkozó versenyjogi szabályok lazításával vonzóbbá akarja tenni Németországot az induló internetes vállalkozások számára.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Közzétették a családi adókedvezmény emelésének összegeit

Jövő év júliusától a beteg, illetve súlyosan fogyatékos eltartottak után a családi kedvezmény 100 000 forinttal növelt összegben vehető igénybe, 2026. januártól pedig eltartottanként 133 340 forinttal.

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

Az EKB csökkentette az irányadó kamatlábat

Az EKB döntése megfelel a többségi piaci várakozásoknak.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.