Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Nyugaton drágábbak a lakások, mint keleten?
No menu items!

Nyugaton drágábbak a lakások, mint keleten?

Az ingatlanárak elég széles skálán mozognak. Magyarországot tekintve a négyzetméter árak alsó határa meg sem karcolja a 100 ezer forintot, a felső határ pedig több millió forint. Ha nagyobb kitekintést teszünk Európára, akkor a határ a csillagos ég. Az ingatlannet.hu utána járt annak, hogy vajon a nyugati országrészünkben vannak-e a csípősebb ingatlanárak?

Magyarország: kelet vs. nyugat

Az ingatlannet.hu júniusra vonatkozó statisztikai adatai szerint az ország nyugati felében lévő megyeszékhelyek között Szekszárdon legolcsóbb, 335 ezer Ft/m2 a téglalakások kínálati átlagára. A nyugati árharcban a legdrágább versenyző pedig Veszprém a maga 630 ezer Ft/m2-es lakáspiaci átlagárával.

Magyarország keleti részében kisebb spektrumon mozognak az eladó téglalakások átlagos négyzetméter árai. A legalacsonyabb átlagár – 190 ezer Ft/m2 – Salgótarjánt jellemzi, míg a legmagasabb – 550 ezer Ft/m2 – Debrecent.

Tehát a Dunától balra borsosabb négyzetméter árakkal találkozhatunk, mint keletre, már amennyiben téglalakást szeretnénk vásárolni. A főváros pedig egy teljesen más kategória, így érdemes külön tárgyalni. Budapesten a téglalakások júniusi átlagára 860 ezer forint volt négyzetméterenként.

Európa: kelet vs. nyugat

Nemcsak Magyarország oszlik két részre lakáspiaci árak szempontjából, hanem Európa egésze is. Ebből a tágabb nézőpontból azonban sokkal nagyobb az árdifferencia. Az ingatlannet.hu vizsgálata során a Kelet-Európai országok közül Romániát, Ukrajnát és Oroszországot választotta, míg a Nyugat-Európai országok közül Franciaországot, az Egyesült Királyságot és Németországot választotta. Ezen országok közül pedig minden esetben a főváros lakáspiaci árait vette az összehasonlítás alapjául.

Az alábbi diagramon jól látszik, hogy Bukarest-Kijev-Moszkva hármasának júniusi lakáspiaci átlagárai jóval el vannak maradva Párizs-London-München hármasának júniusi lakáspiaci átlagáraitól. Míg a keleti versenyzők esetében a lakások átlagos négyzetméter ára 1800-5000 euró, addig a nyugati társaiké 11000-14000 euró.

Kivételek mindig akadnak

Bár Magyarország és Európa esetében is igaz az, hogy a nyugati lakáspiac drágább, mint a keleti, azonban vannak ellenpéldák is. Ilyen a Balaton, ahol a hagyományos déli-északi part összevetés helyett érdemesebb megvizsgálni kelet-nyugat lakáspiaci árkülönbségeit.

Míg a vizsgált Balaton-parti települések közül a keleti oldalon a legalacsonyabb átlagár a keszthelyi téglalakásoké fél millió forintos négyzetméter árral, addig a nyugati oldalon a balatonfüredi téglalakásoké valamivel több, mint egymillió forintos négyzetméter árral. A legmagasabb átlagárat a keleti részen a balatonlellei téglalakások tudhatják magukénak 980 ezer Ft/m2-rel, a nyugati részen pedig a tihanyiaké 1 millió 600 ezer Ft/m2-rel.

Keletet és nyugatot még sokféle aspektusból (pl. kereslet, értékesítési idő) összevethetnénk az ingatlanpiacon, talán a legizgalmasabb mindezek közül maguk az árak. Igaz, nem mondhatjuk ki egyértelműen, hogy nyugat mindig drágább, mint kelet, de a lakáspiacot tekintve többségében ezzel a felállással találkozhatunk.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

A júliusra elvárt szint felett a gáztárolói töltöttség

A jelenleg 4,5 milliárd köbméternyi készlet másfélszeresét teszi ki a tavalyi egész éves lakossági fogyasztásnak.

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Ősztől a Konvergencia Programot az uniós gazdasági kormányzás reformja keretében felváltja a középtávú nemzeti fiskális strukturális terv,.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.