Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Nagy a bizonytalanság az építőiparban - figyelmeztet a Mapei
No menu items!

Nagy a bizonytalanság az építőiparban – figyelmeztet a Mapei

Markovich Béla, a Mapei ügyvezetője

Az építőipari piac bizonytalansága miatt az anyagbeszerzés körültekintő tervezésének fontosságára hívja fel a figyelmet Mapei.

„Ha összeszámoljuk, egyidejűleg több mint féltucat kedvezőtlen piaci esemény van jelen, melyek mindegyike kedvezőtlenül hat az építőiparra: energiaárak emelkedése, alapanyaghiány, termelői árak emelkedése, szállítási nehézségek, AdBlue-hiány, szakemberhiány, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Csak a bizonytalanság biztos” – vázolta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.

A bizonytalan környezet kiszámíthatatlan költségeket és árakat, bizonytalan szállítási határidőket eredményez.

Az egész piacon általánosak a csúszások, az átmeneti termékhiány, valamint a rendkívüli, nem ritkán jelentős mértékű áremelés – közölte a vállalat.

„Nagyon körültekintően, lehetőleg felül kell tervezni a beruházások építőanyag beszerzését, mert a mai helyzetben változhatnak az árak, a szállítási idők és átmeneti áruhiány alakulhat ki. Az ilyen helyzetek kezelésére elég mozgásteret kell hagyni. Ahol csak lehet, érdemes előre lekötni az árakat, hogy amikor elindul a beruházás, minden álljon rendelkezésre azon az áron és minőségben, ahogyan elterveztük” – tanácsolja Markovich Béla.

A szakember elmondta: korábban úgy látszott, hogy a harmadik negyedévben az építőanyagárak emelkedése megközelítette a tetőpontot, azonban az alapanyagok árának ismételt jelentős emelkedése és a növekvő infláció következtében 2022-ben további áremelkedésre kell számítani.

A változó piaci környezet ellenére a Mapei Kft. megőrizte stabilitását. Az áruellátás biztosított volt, de kisebb csúszások és átmeneti termékhiány előfordult. A kedvezőtlen piaci hatások árfelhajtó hatását a működési költségek csökkentésével és a beszerzési politika átalakításával sikerült a vállalatnak mérsékelni. Ennek eredménye, hogy néhány termék elkerülhetetlen árkorrekcióján kívül az év hátralévő részében nem várható áremelés. Ezzel a vállalat tartja a júniusban meghirdetett árpolitikáját, miszerint csak a legvégső esetben emel árat – írták.

A jövő évi tervekről Markovich Béla elmondta, hogy az év elején az alapanyaggyártóktól hosszabb beszállítási időre számít a vállalat. Áruhiányra ugyan nem kell számítani, de egy-két alapanyag mennyiségi beszállításában lehet fennakadás, melyre a Mapei Kft. igyekszik felkészülni. Az egymást érő kedvezőtlen világpiaci folyamatok, az alapanyag és energiaárak emelkedése miatt

januárban termékenként változóan 6-15 százalékos áremelésre lehet számítani.

Az árváltozásról a tervezhetőség és kiszámíthatóság érdekében időben tájékoztatják a partnereket és az építtetőket. Az áremelkedés a korábban lekötött megrendeléseket nem érinti – közölte a Mapei.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Az üzemanyag-kereskedők önkéntesen csökkentették az áraikat

Emellett a kormány megfontolja az üzemanyag-forgalmazók azon javaslatát, miszerint ne a régiós, hanem a szomszéd országok üzemanyag-átlagára legyen a referenciaérték.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Minden fronton erősített a 30 éves Z(s)eppelin

És miközben az utasok a most nyári, őszi élményekre készülnek, Zsebők Tamás és csapata már a 2025-os programok megtervezésén, megszervezésén dolgozik,.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.