Hirdetés
Kezdőlap Edukáció Beck Gyögy a digitalizációról. Ami biztos alapot ad az eligazodáshoz
No menu items!

Beck Gyögy a digitalizációról. Ami biztos alapot ad az eligazodáshoz

Az analfabetizmus új formája, a digitális írástudatlanság jelenti korunk egyik legnagyobb veszélyét hazánkban is – vallja Beck György, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) elnöke. A Vodafone Magyarország elnökeként is rálátással bíró szakember állítja: nemcsak munkavállalóként, hanem a mindennapi életben is hátrányba kerül az, aki nem mozog magabiztosan a digitális világban.

– Ön azt tartja: ha nem készülünk fel a digitalizációra, az óriási veszteség a társadalomnak és az egyénnek is.

– Igen. A digitalizáció a mindennapjaink elválaszthatatlan része. Észre se vesszük, de digitális technológiák vesznek körül minket. Így aztán mindenki úgy érzi, ért hozzá, tudja, miről van szó, de amikor eljön az igazság pillanata és megkapargatjuk a felszínt, hamar kiderül, hogy a többségnek nem igazán van mélyebb fogalma arról, amiről beszél. A hiányos tudás, a felületes ismeretek pedig veszélyt jelenthetnek a digitális eszközöket használó egyénnek és a digitalizáció során átalakuló társadalomnak is.

– Ráadásul a digitalizáció fogalma alatt eleve mindenki mást ért. Van, aki csak az internetet és van, aki már a robotizációt is ide sorolja. De miért fontos ezzel a területtel általában is tisztában lenni?

Beck György: "ha nem készülünk fel a digitalizációra, az óriási veszteség a társadalomnak és az egyénnek is." AzÜzlet.hu
Beck György

– Mert amíg korábban az informatika csak egy szűk szakmai kört érintett, az embereknek nem volt szükségük arra, hogy többet tudjanak például az internet világáról. Ma viszont gyakorlatilag már nincs olyan szakma, ami mögött ne állna az informatika, a digitális világ. Ezért is lehet kijelenteni azt, hogy ma már annyira alapkövetelmény a digitális világ ismerete, mint amilyen egykoron az írni-olvasni tudás volt. Aki tudott írni-olvasni, az része lehetett egy közösségnek és ezzel a társadalmi együttélés lehetőségét is megteremtette.

Ma ugyanez a helyzet a digitális képességek kapcsán, sőt, a digitalizáció más lépték, mert a legfelkészületlenebb ember kezében is ott van az okostelefon. Elég, ha csak arra gondolunk, hogy lassan már az olyan alapszolgáltatások is a virtuális térbe kerülnek át, mint a posta, a csekkfeladás. Egyszerűen eltűntek és eltűnnek azok az eszközök, amelyeket korábban megszoktunk és megjelennek azok, amelyek már számtalan funkciót integrálva, mindent tudnak. De ha valaki nem tudja bekapcsolni a számítógépét vagy okos eszközét, elindítani az alap programokat, nem jut fel a világhálóra, az egyre több lehetőségből kizárja magát. Az pedig óriási biztonsági kockázat, ha valaki használja ugyan ezeket az eszközöket, de nem tudatosan, nem figyelve a veszélyekre.

– A digitális tudás arra is jó lehet, hogy valaki a saját vállalkozását is meg tudja jeleníteni a világhálón.

– A digitális jelenlétet ma már egyik, magára valamit is adó vállalkozás sem kerülheti ki. A digitalizáció ugyanis azt jelenti, hogy a cégek a működési folyamataikat és ezen belül a marketing tevékenységüket is digitális eszközökre helyezik át, mert ezzel olcsóbb, hatékonyabb a működésük és nagyobb ügyfél elérésre van esélyük.

– Mit tehet az, aki még a világhálón sem nagyon ismeri ki magát, de nem akar digitális analfabétává válni?

– A Neumann Társaság azt a célt tűzte maga elé, hogy mi leszünk az új digitális világ GPS-e a lakosság számára. Az NJSZT ugyanis egy olyan non-profit szervezet, amelynek egyik kiemelt feladata az, hogy a lakosság számára az informatikai tudást biztosítsa, segítve abban, hogy a digitális térben eligazodjon. Éppen úgy, ahogy ma már a térképet, az utcákat sem kell fejből ismerni: elég egy GPS, mi is ezt próbáljuk megvalósítani a digitális világban, minden alap információt bemutatva az embereknek. E mellett természetesen további kiemelt feladataink is vannak, az NJSZT az IT-tudományok kutatóit is segíti új eredményeik elérésében és világszínvonalú muzeális számítástechnikai gyűjteményünkkel a múlt értékeinek megőrzésében is fontos szerepet vállalunk.

– Miként juthat az NJSZT által kínált tudáshoz az érdeklődő?

– Az NJSZT már több mint 20 éve bevezette az Európából indult ECDL-t, a European Computer Driving Licence-t. Alapítói abból indultak ki, hogy amint autóvezetéshez is jogosítvány kell, az informatika alapjainak ismeretéhez is legyen egy bizonyítvány. Ez az ECDL, ami egy moduláris fölépítésű képzési rendszerként olyan tudást és tréninget biztosít, ami biztos alapokat ad a digitális világban történő eligazodáshoz.

– Hol lehet csatlakozni a rendszerhez?

– Az ECDL-be a Magyarországon működő, mintegy 200 vizsgaközpontban és oktatási intézményeken keresztül lehet belépni. Az ECDL 1997-es magyarországi meghonosítása óta Magyarországon már több mint félmillióan vesznek részt a programban. Legnagyobb hányaduk 18 év alatti (51%), de a 27-45 éves korosztály (23%) körében is népszerű a program, míg a 19-26 évesek a résztvevők 16%-át teszik ki. A 46 évesnél idősebb hallgatók összességében az ECDL-hez csatlakozók 10%-át jelentik, míg a 61 évnél idősebbek, tehát a nagyszülők korosztályának részesedése egyelőre csupán 1%, de mindent elkövetünk, hogy ez az arány javuljon. Az is beszédes adat, hogy a rendszer már régen kinőtte az európai kereteket és ECDL helyett így már egyre inkább ICDL-nek – International Computer Driving Licence – nevezik és a világ közel 150 országában működik.

– Milyen szintű tudást ad a képzés?

– Elég komoly ismereteket lehet szerezni, amit az is mutat, hogy egy ECDL bizonyítvány kifejezetten előnyt jelent a munkavállalók számára. És amíg az alap modulok olyan alapvető ismeretekről szólnak, mint például a szövegszerkesztés, táblázatkezelés, prezentációkészítés, folyamatosan frissítjük a tematikát. Például hamarosan social media modullal bővítjük a rendszert, mert nagyon fontosnak tartjuk a közösségi média tudatos, biztonságos használatát. Már bevezetésre került – és az ECDL/ICDL országok mintegy 150 országot számláló mezőnyében nemzetközi díjakkal is elismert – moduljaink szólnak az IT biztonságról és arról, hogy a nem informatika szakos tanárok is Interaktívan, Kreatívan Tanítsanak (IKT pedagógusoknak). Ugyanakkor azon is dolgozunk, hogy az ECDL presztízse a középiskolákban is tovább erősödjön. Akinek  informatika érettségije jelesre sikerül, az igényelhet ECDL bizonyítványt külön vizsgák nélkül. Ha az ECDL hazai elismertsége tovább nő, akkor ez a lehetőség is pozitívan befolyásolhatja a digitalizáció erősödését.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Microsoft gigabefektetése a mesterséges intelligenciába

A Kearney globális tanácsadó cég becslése szerint az AI 2030-ra közel 1 billió dollárral járulhat hozzá a délkelet-ázsiai bruttó hazai termékhez (GDP).

Csökken a kereslet, olcsóbb lehet a benzin

A benzin iránti kereslet globális növekedése idén lelassulhat az elektromos autók kínai és USA-beli térnyerése miatt.

Májustól az Accent Hotels üzemelteti a Cardoner Hotelt és a Tihany Yacht Clubot

Két új szállodával bővült az Accent Hotels portfóliója.

Itt a kínai versenyképesség alig rejtett titka  

A kínai gyártók kilencszer több állami támogatást kapnak, mint nyugati társaik - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) számításaiból, amelyek segítenek megmagyarázni az ország teljes dominanciáját oly sok ágazatban, a napelemektől az akkumulátorokon át az acélig.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.