Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Vietnám, a jobb Kína - Európa lassan reagál
No menu items!

Vietnám, a jobb Kína – Európa lassan reagál

Százmilliós piac, 7 százalékos gazdasági növekedés, évi 20 milliárd dollár friss működő tőke és 20 millió turista – néhány adat a dübörgő vietnámi gazdaságról. Az amerikaiak már észlelték és élnek is a lehetőséggel, az európaiak csak most eszmélnek.  

Vietnám (újra)felfedezése

Néhány hete a vietnámi főváros adott otthont az USA – Észak-Korea csúcsnak.

Trump és Kim Dzsongun az újabb megbeszélés helyszínéül Vietnámot választotta

Trump és Kim Dzsongun megbeszélése a helyszínre, a dél-ázsiai országra is ráirányította a figyelmet. Európában ismét tudatosodik a Vietnamban rejlő potenciál. Brüsszel az eddiginél szorosabb kapcsolatra törekszik. Ezt egy ideig politikai okokból egy 2017-es incidens miatt Berlin blokkolta.

A házigazdaság mérföldkő a kommunista vezetés által kijelölt úton, a nemzetközi politika és gazdaság komolyan szereplői közé kívánnak kerülni. Paradox módon ebben eddig az egykori háborús ellenség, az USA a legfontosabb partner. A gazdasági és a politikai viszony virágzik. Washington és Hanoi között szabadkereskedelmi megállapodás van érvényben.

Mióta az USA-Kína viszony feszült, Washingtonnak különösen fontos, hogy Japán és Dél-Korea mellett új szövetségeseket találjon a régióban.  A dinamikusan fejlődő Vietnám ideális partner. A kooperáció érdekében az amerikaiak hajlandóak Vietnám számára különösen előnyös politikai és gazdasági megállapodásokat kötni. Hanoi él a lehetőséggel – függetlenedne Pekingtől.

Az amerikai külügyminiszter, Mike Pompeo nem győzi magasztalni az országot. „Fényes jövőt” vizionál Vietnámnak. Titkon azt reméli, hogy Észak-Korea is a vietnámi gazdasági útjára fog lépni. A kapitalizmus kiépülésénél pedig az USA bábáskodhat. Ezzel magyarázható Washington  váratlan nyitása Phenjan felé. A remény nem alaptalan. Kim vietnámi gyárlátogatásai alkalmával arról beszélt, hogy hasonló üzemeket saját országában is el tudna képzelni.

Kínos incidens

Vietnám diverzifikálná nyugati kapcsolatait, az EU-ban és azon belül Németországban fontos partnert lát. A németek szívesen részesednének a vietnámi gazdaság dinamikus bővüléséből. Van azonban egy jelentős politikai akadály.

2016-ban menekült Németországba Thrinh Xuan Than, a Vietnámi Kommunista Párt rangos funkcionáriusa. Reformelképzeléseivel túl messzire ment, ezért kizárták a Pártból, majd korrupció vádjával halálra ítélték. 2017-ben a vietnámi titkosszolgálat elrabolta Berlinből és hazahurcolta.

Thrinh Xuan Than elrablása után

Nem csak ez az incidens nehezíti a viszonyt. A berlini vezetésnek az emberi jogok iránt fogékony német közvélemény érzékenységére is tekintettel kell lennie. Vietnám diktatúra. A katolikus egyház működését akadályozzák, a véleménynyilvánítás szabadsága korlátozott, az internetes cenzúra nem lazább mint Kínában, és ezek csak a legnagyobb problémák.

Vietnám most gesztust gyakorol. A halálos ítéletet nem hajtják végre, és ha nem is verik nagy dobra, de engedni fogják Thant kiutazni Németországba, ahol családja él.

Business as usual

Berlin rögtön reagált. Vonzó az ország 7%-os gazdasági növekedése és százmilliós piaca. Nem blokkolja tovább a tárgyalásokat az EU és Vietnám közötti szabadkereskedelmi megállapodásról. Peter Altmaier gazdasági miniszter pedig márciusban népes delegációval látogatott a dél-ázsiai országba. Mások mellett a Siemens elnöke, Joe Kaeser kísérte el. Számos programjuk között átadták Ho Si Minh-város új metróvonalát. Kivitelezésére a német világcég tíz évvel ezelőtt kapott megbízást. Tízmilliárd eurós az üzlet, amit a fejlődő országok támogatása keretében a német költségvetés 75 millióval támogatott.

Mark Hauptmann

„Európa és Németország túlságosan Pekingre koncentrál. Pedig a kisebb dél-kelet-ázsiai országok gazdasága sokkal dinamikusabban nő” – mondja Mark Hauptmann, a német konzervatív kormánypárt, a CDU gazdaságpolitikusa, Altmaier delegációjának tagja. „Minél előbb tető alá kell hozni a szabadkereskedelemi megállapodást Vietnámmal” – teszi hozzá.

Altmaier részt vett a Német-Vietnámi Kereskedelmi Kamara 25. születésnapja alkalmából rendezett gálán és megnyitotta az új német gazdasági képviseletet is. Egy felhőkarcoló 34 ezer négyzetméterére, a Gazdasági Minisztérium mellett olyan német világcégek költöztek be, mint a Siemens, a Bosch, a Deutsche Bank és az Adidas. A reprezentatív irodák a kapcsolat fontosságát hangsúlyozzák. Új kulturális képviselet és egy német-vietnámi egyetemi kampusz is nyílt. Utóbbira 2021-ig 25 millió eurót szán Berlin. A gazdasági és technológia tárgyakat részben német szakemberek, németül fogják oktatni. Cél, hogy a jövő vietnámi menedzserei és mérnökei tanulmányaik alatt szoros kapcsolatot kössenek a német kultúrával és gazdasággal.

Kommunista kapitalizmus

Vietnám Kínához hasonlóan a ’80-as években döntött úgy, hogy a kommunista párt politikai hegemóniájának megőrzése érekében szabad utat enged a kapitalizmusnak. A folyamat sokáig nehezebben ment, mint a nagy szomszédnál. Az utóbbi években azonban egyre több a gazdasági és politikai siker: 7 százalékos gazdasági bővülés, évi 20 milliárd dollár friss működő tőke beáramlása, az export világrekord, 90 százalékos (!) részesedése a GDP-ből, a Trump-Kim találkozó és azt megelőzően az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vendégül látása, 2020-tól Forma 1-es futam, 2021-ben WTO közgyűlését Ho Si Minh-városban.

A kínai recept alapján főznek

Vietnám szorgalmas, képzett és főleg olcsó munkaerővel várja a nyugati cégeket. Egyre több dönt Kína helyett a dél-kelet-ázsiai ország mellett. A 650 milliós szűkebb régiójában sehol máshol nem építenek annyi összeszerelőüzemet, mint a Mekong partján. A Samsung például 7 vietnámi üzemében gyártja mobiltelefonjai felét.

Vietnam autó márkája a Vinfest

Vietnám a kínai siker receptjét követve az olcsó termelést csak ugródeszkáénak tekinti. A nyugati know-how-t ellesve akarja a hazai cégeket fejleszteni. Az autóipar már van példa a sikerre.

A Vinfest, a Ho Si Minh-város-i milliárdos, Pham Nhat Voung autómárkája átütő siker a régióban. Az X5-ös BMW kopírozza. A minőség rosszabb, az ár viszont alacsonyabb és a design kísérteties hasonló. Így kezdték a kínai gyártok, például a Geely is. Mára az európaiak egyenrangú partnere. Több együttműködési megállapodása van a Mercedessel.

 

Nagy üzletek a láthatáron

A gomba módra szaporodó magáncégek mellett sok az állami vállalat. Többségük veszteséges, de be van bennük potenciál. Ezt a kommunista vezetés is tudja. Privatizációjukra készül a magas bevétel és annak reményébe, hogy a magánszféra eredményesebben fogja működtetni őket.

Horst Geicke

Két szépséghiba van: Egyrészt, hogy a privatizációs szerződésekben gyakori kikötés a munkahelyek megőrzése, ami a legtöbb vállalatnál magas kapun belüli munkanélküliséggel párosul. Másrészt „Vietnám a mindent átszövő korrupció és a bürokrácia miatt sem könnyű piac” – mondja a Hong Kongban élő német milliárdos, Horst Geicke. „A növekedés azonban lélegzetelállító. Európának gyorsan kell cselekednie, ha nagy szeletet akar a tortából”

Aki résen van a magánosításoknál, gyöngyszemekre akadhat. Az amerikai vállalatok már készülnek. Kérdés, hogy az európaiak nem ébredtek-e túl későn.

Jó terep az invesztícióra a turizmus is. 10 év alatt 10-ről 20 millióra nőtt az évente Vietnámba látogatók száma. Az infrastruktúra még fejletlen, mégis sok a visszatérő vendég, hatalmas tehát a potenciál.

Egy boldog nép

Kicsi még a GDP részesedése, de dinamikusabban növekszik a belső fogyasztás. A vietnámiak egyre nagyobb része profitál a gazdasági fejlődésből. 20 év 360-ról 2400 dollárra emelkedett az éves átlagjövedelem, de még mindig nevetségesen alacsony bérköltség a nyugati vállalatoknak.

A fiatal generációnak a háború már csak történelem. Nem foglalkoznak politikával. Természetesnek veszik a kommunista egypártrendszert. Mosolyognak, elégedettek. Érzik a gazdasági növekedést, bíznak az ország és saját – az amerikai külügyminiszter által prognosztizált – „fényes jövőjében”.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Emelkedő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett erősödött a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 67 039,30 pont zárt pénteken, 1994,24 ponttal, 3,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbinál.

Heti makronaptár: GDP és lakásépítési, idegenforgalmi adatok érkeznek majd

A következő héten megjelenik az első negyedévi bruttó hazai termék (GDP) első becslése, emellett lakásépítési és idegenforgalmi adatokat közölnek.

Emelkedő gabonaáraknál nem érdemes a készleteken ülni

Emelkedést mutatnak az európai határidős piacokon a gabonaárak, így a hazai gazdáknak érdemes most odafigyelniük a megfelelő szerződések megkötésére és készleteik értékesítésére is.

Itt az első tervezet: nézzük mire készülhetnek az otthonfelújítók

Mától május 6-ig véleményezhető az otthonfelújítási program felhívástervezete. A júniusban induló pályázat újabb segítséget nyújt a családoknak, és hozzájárul a gazdasági növekedéshez is. A végleges felhívást a társadalmi és szakmai egyeztetések lezárását követően, június elején teszi majd közzé a kormány.
Hirdetés

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
Hirdetés

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.