Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Japán - mélyülő recesszióban
No menu items!

Japán – mélyülő recesszióban

Az előzetesen becsültnél kisebb mértékben csökkent a japán gazdaság teljesítménye az első negyedévben, de a koronavírus-járvány hatására várhatóan tovább mélyül a recesszió.

A japán kormány közzétett, második becslésen alapuló adatai szerint január-márciusban 0,6 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) az előző három hónaphoz képest. Ez kedvezőbb az első becslésben szereplő 0,9 százalékos visszaesésnél, de gyengébb a 0,5 százalékos elemzői várakozásoknál.

Évesített ütemben 2,2 százalékkal csökkent a japán gazdaság teljesítménye január-márciusban, ami ugyancsak jobb az előzetesen megadott 3,4 százaléknál, de rosszabb az elemzők által várt 2,1 százaléknál.

Az adatok felfelé való módosítása alapvetően arra vezethető vissza, hogy a tőkeberuházások a második becslés szerint 1,9 százalékkal nőttek az előző három hónaphoz képest, szemben az első becslésben szereplő 0,5 százalékos csökkenéssel. A háztartások fogyasztása, amely a GDP több mint felét adja, 0,8 százalékkal csökkent, a külkereskedelem pedig 0,2 százalékpontot vitt el a gazdasági növekedésből.

A felülvizsgált adatsor megerősítette, hogy a japán gazdaság négy és fél év óta először technikai recesszióba került a márciussal végző három hónapban. A tavalyi utolsó negyedévben 7,2 százalékkal csökkent a GDP az általános forgalmi adó októberben hatályba lépett újabb emelése, illetve az amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.

Egy sor áprilisi adat, köztük az export, az ipari termelés és a foglalkoztatottság alakulása azt jelzi, hogy a világ harmadik gazdasága a világháború után legrosszabb negyedévére számíthat az április-júniusi három hónapban, miután világszerte megbénult a gazdaság, az emberek többsége pedig otthonmaradásra kényszerült a gyorsan terjedő koronavírus-járvány miatt.

Elemzői előrejelzések szerint a második negyedévben több mint 20 százalékos évesített ütemben csökken a GDP.

A japán kormány május utolsó hetében oldotta fel a szükségállapotot, és hagyott jóvá egy újabb, 1100 milliárd jen értékű gazdaságösztönző csomagot, amivel megduplázta a járvány által sújtott gazdaság támogatását célzó intézkedések összértékét.

A japán jegybank arra számít, hogy a folyó pénzügyi évben 3-5 százalékkal csökkenhet a GDP. A 2021-es pénzügyi évben viszont 2,8-3,9 százalékkal, a 2022-esben pedig 0,8-1,6 százalékkal nőhet a gazdaság.

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Váratlanul elhunyt Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön.

Felborítja a magyar piacot a Temu új konkurenciája?

Egy új piactér megjelenése nem csak a vállalkozásokra, de a vásárlókra is hatással van, hiszen az új piaci szereplő nem olyan agresszív, mint akár a Temu, amelyet ma már kikerülni is nehezen tudunk, viszont nagyon jó árakat is tud nyújtani.

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Szupermenta program – szabálytalanságok az energiaitaloknál

A magas a koffeintartalma miatt az energiaitalok fogyasztása gyermekek, valamint terhes vagy szoptató nők számára nem javasolt.

Hírek

15 milliárdos pénzügyi oktatási program indul

A 16-21 éves korosztály ingyenesen férhet hozzá számos, hasznos pénzügyi tudást biztosító anyaghoz.. Minden magyar előtt nyitott a pénzügyi tanulás lehetősége! Sőt a 16-21 éves fiatalok most ingyenes oktatást kapnak.

Szerda reggelre erősödött a forint árfolyama

Az euró jegyzése a kedd kora esti 1,1160 dollárról 1,1158 dollárra változott.

Felébredt a forint

Erősödött a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben...

Devizapiac – Erősödött a forint péntek reggelre

Az euró 1,1128 dollárt ért reggel 7 órakor a csütörtök kora esti 1,1112 dollár után.

II. Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Zsidó Gasztronómiai Fesztivál

Megtekinthetik a csodálatos zsinagóga épületét és a tárlatvezetésen megismerhetik a történetét.

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

Minden társadalom számára fontos lehet alternatív elektronikus fizetési megoldások kidolgozása a pénzforgalmi stabilitás és a monetáris szuverenitás érdekében.

Devizapiac – Erősödött kissé a forint hétfőn

Az eurót este hat órakor 394,00 forinton jegyezték a kora reggeli 394,26 forint után, a.

Kicsit, de erősödött péntek reggelre a forint

Erősödött péntek reggelre a forint.

Gazdaság

A Revolut magyarországi leánybankjának alapításáról

A Revolutnak továbbá felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettséget is teljesítenie kellene az MNB felé.

Devizapiac – Erősödött kedden a forint

A forint az októberi kezdéshez képest gyengébben áll mindhárom devizával szemben, 0,7 százalékkal az euró, 2,8 százalékkal a dollár és 0,8 százalékkal a svájci frank ellenében.

Erősödött a forint hétfőn

Az év eleje óta a forint 4,6 százalékkal gyengült az euróval, 5,8 százalékkal gyengült a dollárral és 3,2 százalékkal gyengült a svájci frankkal szemben.

Nyugdíjpénzből ingatlant? Most jól teljesítenek a pénztárak, reálhozam mindenhol!

A Bank360.hu elemzése emlékeztet rá, hogy a csúcs reálhozamok (jellemzően több millió forintosak) 2021 vége felé voltak, amikor az árfolyamok magasan jártak, az infláció viszont még nem szabadult el