Hirdetés
Kezdőlap Autóipar CES 2023: a technológiai újításokkal új szintre emelkedik az autós szórakozás
No menu items!

CES 2023: a technológiai újításokkal új szintre emelkedik az autós szórakozás

Pavilon a 2016-os CES-en. Kép forrása: Wikipedia

Az autógyártók január első hetében a CES 2023 szakkiállításon olyan technológiákat mutatnak be, amelyekkel egyrészt átformálják az autós szórakozás élményét, másrészt rendszeres bevételi forrásra tehetnek szert. A legújítóbb megoldásokkal ezúttal is az Elon Musk által vezetett Tesla szolgált.

Ez egy olyan terület, amelyet nagyon gyorsan be lehet vetni” – mondta Dirk Hilgenberg, a Volkswagen CARIAD szoftveregységének vezetője a CES-en (Consumer Electronics Show) a Reutersnek. “Egyszerűen hosztolhatod a harmadik féltől származó alkalmazást egy streaming szolgáltatáshoz, vagy közös platformokat generálhatsz. Garantálsz bizonyos mennyiségeket, garantálsz bizonyos bevételt” – fejtette ki.

Míg az autórádiók évtizedek óta a járművek szórakoztató alapfelszereltségének számítanak, a Tesla járművei az egyre növekvő fogyasztói elvárásokat azzal elégítik ki, hogy a jármű parkolása és töltése közben is nézhetők a népszerű videostreaming szolgáltatások, például a Netflix, a YouTube és a Hulu.

Ezen felül decemberben a Tesla kiadott egy “ünnepi frissítést” a szoftveréhez, amely hozzáférést biztosít 1000 PC-s játékhoz a Steam platformon keresztül.

Ragadós példa

A Tesla példáját pedig más autógyártók is követték. Októberben a BMW bejelentette, hogy partnerséget kötött az AirConsole-lal, hogy videojátékokat vigyen a járműveibe. A Stellantis ugyancsak tavaly jelentette be, hogy tervezi az Amazon Fire TV for Auto szolgáltatásának hozzáadását új Wagoneer és Grand Wagoneer SUV-jeihez.

A Las Vegas-i CES-en a dél-koreai autógyártó, a Hyundai is felzárkózott mögéjük, és közölte, hogy az Nvidia által kifejlesztett technológiát használná, hogy videojátékokat streamelhessen az autókban. Az Nvidia GeForce Now nevű felhőalapú játékszolgáltatása több mint 1000 játékhoz biztosítana hozzáférést a PC-s játékboltokból, például a Steamből. A kínai BYD és a svéd Polestar elektromos járműmárka szintén együttműködik az Nvidia-val.

A japán Sony, a piacvezető PlayStation videojáték-konzol gyártója pedig azt jelentette be a CES-en, hogy újonnan elkeresztelt elektromos járművét, az Afeelát ugyanaz az Unreal Engine 3D technológia fogja hajtani, amelyet a videojátékokban használnak. A Sony “a kategória legjobb filmjeit, játékait és zenéit” ígérte, bár kevés részletet árult el a Hondával közösen fejlesztett járműről.

Az intelligens mobilitás megvalósításához folyamatos szoftverfrissítésekre és nagy teljesítményű számítástechnikára van szükség” – mondta Yasuhide Mizuno, a Sony Honda Mobility vezérigazgatója a kiállításon.

Maradtak kérdőjelek

Az autóipar jelenleg azzal küzd, hogy megoldást találjon olyan kérdésekre, hogy miként lehet ezeket az új funkciókat biztonságosan bevezetni, illetve ezek használatát a jármű működése közben az utasokra korlátozni.

A Tesla 2021-ben került a szabályozók figyelmének középpontjába, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az egyik funkció lehetővé tette, hogy a sofőrök az autók táblagépszerű érintőképernyőjén játszhassanak. A Tesla azóta elérhetetlenné tette a funkciót az autó mozgása közben.

Hilgenberg elmondta, hogy a Volkswagen olyan járműveket fejleszt, amelyek autópályán vagy forgalmi dugókban képesek önmagukat vezetni, ami több időt adhat a sofőröknek és az utasoknak videók megtekintésére vagy játékokra. De ezek a járművek olyan biztonsági rendszerekkel lesznek felszerelve, amelyek leállíthatják a játék- vagy videókijelzőket a vezető számára, ha a körülmények miatt az automatizált vezetés nem biztonságos – mondta.

A fogyasztók mégis igénylik ezeket a funkciókat, ezért a VW a CES-en partnerségeket keres.

Egyes régiókban azt fogjuk látni, hogy az emberek azt mondják majd: ‘Nálatok nincs ilyen? Akkor nem veszem meg” – mondta Hilgenberg. “Azt fogjuk látni, hogy a tartalom, amelyet a szoftver által nyújtott funkciók biztosítanak, döntő tényező lesz a vásárlásnál” – tette hozzá.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Érezni a zenét: Mélynyomós koncerten buliznak együtt siketek és hallók

Sub_Bar a neve annak az új rendezvényformátumnak, amelynek keretében siket, halló és nagyothalló fiatalok bulizhatnak együtt. A zene kizárólag 150 Herz alatti frekvencián szól a mélynyomókból, így inkább érezni lehet, mint hallani. Bécsben a FLUCC Wanne lokál adott helyet az első Sub_Bar koncertnek 2024. április 29-én.

A hazai vadállományunk egyedülálló nemzeti kincsünk

Teremtett világunk megőrzése közös kötelességünk, a természet rendjét pedig nem lehet megbontani, éppen ezért hárul kiemelkedően fontos szerep a felelős és tudatos vadgazdálkodásra.

Kiemelkedő szakmai munka az élelmiszerlánc biztonságáért

Az élelmiszerbiztonság és az állategészségügy szorosan összefonódik, így az állategészségügyi laboratóriumokban végzett tevékenység kulcsfontosságú.

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.
Hirdetés

Hírek

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön
Hirdetés

Gazdaság

Börtönben a Binance kriptovaluta volt főnöke

Az amerikai igazságügyi minisztérium az ügyet a kriptopénzeken belüli bűncselekmények elleni fellépés részeként indította, amelyek közül a legismertebb a Bitcoin.

Rohamra indultak a bankok az állam ellen a lakossági megtakarításokért

A leköthető összegnek felső határa nincs, vagyis tárt karokkal várják a legvagyonosabb ügyfélkört is.

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.