Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde BÉT - Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten
No menu items!

BÉT – Növekvő forgalomban emelkedett a BUX a héten

Növekvő forgalomban emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 56 338,50 ponton zárt pénteken, 0,73 százalékkal, 408,81 ponttal magasabban, mint egy héttel korábban.

A részvénypiac heti forgalma 47,32 milliárd forint volt az előző heti 39,33 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek a héten.

Hétfőn a BUX emelkedése főként a Molnak és az OTP-nek volt köszönhető. A Mol jelentősen jobban zárt az európai olajtársaságoknál, az OTP-t a bankszektor jó teljesítménye segítette.

Kedden a nemzetközi hangulat hatása nem volt jelentős, a BUX 1,28 százalékkal emelkedett, amiben a Mol több mint 3 százalékos erősödése játszott szerepet.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában felidézte, hogy a Mol kedden bejelentette, akár 400-450 millió dolláros megtakarítást is elérhet az idei év szeptembere és 2024 vége között fizetendő bányajáradék összegéből, miután a magyar állammal olyan szerződést kötött, amely 2023-ra és 2024-re minimális kitermelési szintet határoz meg, és amíg a Mol ezt teljesíti, csökkentett bányajáradékot kell fizetnie.

Szerdán a vezető részvények erősödtek az előző napi záráshoz képest, a Mol kivételével, amelynek árfolyama korrigált az előző napi erőteljes emelkedést követően. A kedvezőtlen nemzetközi hangulat ellenére európai összevetésben felülteljesített a BUX-index. A nemzetközi piacokon a gázai konfliktus és annak lehetséges eszkalációja volt a pesszimizmus legfőbb oka. A geopolitikai feszültségek olajár emelkedést, amerikai és globális kötvényhozam emelkedést és részvénypiaci esést okoztak.

Csütörtökön a vezető részvények mindegyike veszített értékéből az előző napi záráshoz képest, a tőkepiacokon a hangulat Európában és a régióban is kedvezőtlen volt, az Egyesült Államokból is vegyes gyorsjelentések érkeztek.

Pénteken  eseménytelen nap volt a magyar tőzsdén, a BUX index alig csökkent, ami meglepő volt a geopolitikai feszültségek, a gázai konfliktus miatt, ami rossz nemzetközi befektetői hangulatot, az amerikai és az európai piacokon egyaránt jelentős csökkenést okozott. A magyar papírok felülteljesítettek nemzetközi társaikhoz képest, az OTP 0,97 százalékos csökkenésével is jobban teljesített az európai bankpapíroknál.

A héten a Magyar Telekom árfolyama 2,56 százalékkal csökkent, a részvény 570 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 2,5 milliárd forintot.

A Richter árfolyama 1,72 százalékkal emelkedett a héten, pénteken 8850 forinton zárt, heti forgalma 8,89 milliárd forint volt. A Mol a héten 3,57 százalékkal erősödött, 2900 forinton zárt pénteken, forgalma a héten 12 milliárd forintot tett ki. Az OTP jegyzése 1,67 százalékkal csökkent a héten, pénteken a részvény 13 220 forinton zárt, heti forgalma 19,74 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4917,12 ponton zárt a héten, ami 59,88 ponttal, 1,23 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Agrárminisztérium és a Magyar Bankszövetség együttműködési megállapodása

Ma Magyarországon a teljes gazdasági hitelállományon belül 14,6 százalék a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódik.

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Hétmilliárd forint többlettámogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés.

Nagy Márton: Kína és Magyarország kapcsolata erős és töretlen marad

Kína és Magyarország kapcsolata mindig is erős és töretlen volt, ez a jövőben is így fog maradni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon
Hirdetés

Gazdaság

Távozik posztjáról a Pénztárszövetség elnöke

A döntésre azután került sor, hogy az őt delegáló OTP Nyugdíjpénztárnál február végén megszűnt a szakember vezetői megbízatása.

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége az első negyedévben

Az OTP összesítésében készült eredménykonszenzus szerint az elemzők alacsonyabb, átlagosan 221,645 milliárd forint eredményt valószínűsítettek az idei első három hónapra.

Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől, a TBSZ az új sztár

Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra...

Jelentősen nőtt az Erste Bank nyeresége az első negyedévben

Kivárás jellemzi a vállalati szektorban a hitelkeresletet, ezért elmaradt a növekedés.